Sidor

lördag 10 mars 2012

Kort om Gaps!

Dr. Natasha Campbell-McBride's har i sin bok  "Gut And Psychology Syndrome" förklarat för hur vi människor kan bli friska/må bättre via en sund kost. Hon har hjälpt ett otal människor världen över och det bildas forum på nätet som en löpeld, då allt fler, förstår hur viktigt det är vad vi stoppar i munnen och att det påverkar vår hälsa mycket mer än vad många tror.

GAPS är en förkortning av Gut and Psychology Syndrome. Direkt översatt från engelskan  betyder det "Tarm och psykologi syndromet". Dr N. Campbell-Mcbride menar att en läckande tarm ger, mycket stor betydelse, för hur vår kropp och själ mår.

Jag har som mål med denna sida att förmedla och upplysa om denna diet som (GAPS) kan hjälpa människor som har läckande tarm. (leaky gut-syndrom)  Tanken för denna kost, är att via 7 introduktionssteg, först med soppor baserade på egengjord buljong på ekologiska köttben, probiotika via surkål, hemgjord creme fraiche, läka tarmen. Sedan fortsätter man steg efter steg för att slutligen hamna i full Gapskost. Där meningen är att man får äta allt utom stärkelserika produkter, som tex potatis, ris och spagetti, allt för att underlätta för tarmen att återfå sin tarmflora i så stor utsträckning som möjligt.

En läckande tarm kan vara orsaken till ett otal sjukdomar, te x allergier, astma, eksem, födoämneskänslighet, utmattningssyndrom, underfunktion på binjurar, hypothyreos, hyperthyreos, dåligt immunförsvar, autoimmun sjukdom som tex MS. mfl sjukdomar.

Jag hoppas att jag på något sätt kan sprida information om varför/hur läckande tarm kan uppkomma och vilka konsekvenser det kan medföra för vårt kroppsliga och själsliga  välbefinnande. Samtidigt vill jag försöka ge lite råd på vägen, parallellt som jag själv håller på med denna diet, - ett av mina delmål i kampen om att försöka bli så frisk som möjligt.


Källa:
Gut And Psychology Syndrom av Dr Natascha Campbell-McBride
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=806&print=1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar